Blog

Γιατί ξαναπαίρνω τα κιλά μετά τη δίαιτα;

Η προσπάθεια μας να χάσουμε πολλά κιλά και να διατηρήσουμε την απώλεια για πολύ καιρό συγκρούεται με τη φύση μας και τη βιολογία μας.

Μαθαίνω μέσα από έρευνες των Νευροεπιστημών:
  • Η πείνα και η κατανάλωση ενέργειας ελέγχονται από τον εγκέφαλο, κυρίως ασυναίσθητα. 
  • Ο εγκέφαλός έχει τη δική του αντίληψη για το πόσο πρέπει να ζυγίζουμε, ασχέτως τι πιστεύουμε εμείς συνειδητά.
  • Το σημείο αναφοράς που ορίζει ο εγκέφαλος είναι στην πραγματικότητα ένα εύρος από τεσσεράμισι κιλά (4,5kgr) έως επτά κιλά (7kgr). 
  • Το βάρος μας αλλάζει πάνω ή κάτω σ’ αυτό το εύρος αλλά είναι πολύ δύσκολο να παραμείνει έξω από αυτό. 
  • Στο τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει το σωματικό βάρος απελευθερώνονται χημικά σήματα που λένε στο σώμα να πάρει βάρος και άλλα που του λένε να το χάσει.
  • Το σύστημα λειτουργεί σαν θερμοστάτης. Ανταποκρίνεται σε σήματα του σώματος για να ρυθμίσει την πείνα, τη δραστηριότητα και τον μεταβολισμό. Kρατάει σταθερό το βάρος καθώς οι συνθήκες αλλάζουν. 
  • Ο εγκέφαλος αντιδρά στην απώλεια βάρους. Το σώμα ωθείται να επιστρέψει σ’ αυτό που θεωρεί φυσιολογικό. 
  • Εάν χάσουμε πολλά κιλά, ο εγκέφαλός μας αντιδρά σαν να λιμοκτονούμε. Όπως κι αν ξεκινήσουμε -είτε αδύνατοι είτε μη αδύνατοι- η ανταπόκρισή του είναι ακριβώς η ίδια. 
  • Ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να μας πει εάν πρέπει να χάσουμε βάρος ή όχι.
  • Εάν χάσουμε πολύ βάρος, θα πεινάμε και οι μύες μας θα καίνε λιγότερη ενέργεια.
  • Αυτοί που έχουν χάσει 10% του βάρους τους, καίνε 250 με 400 θερμίδες λιγότερες επειδή ο μεταβολισμός τους καταστέλλεται. Θα πρέπει να τρώνε τόση λιγότερη ποσότητα -για να διατηρήσουν την απώλεια- από κάποιους που έχουν το ίδιο βάρος αλλά ήταν πάντοτε αδύνατοι.

Mindful Eating

Το μυστικό τελικά δεν είναι να προσπαθούμε να χάσουμε κιλά μέσα από δίαιτες express, στερητικές και εξαντλητικές που επιφέρουν άγχος, δυσφορία, κούραση. Δίαιτες που “κοντράρονται” με την ψυχοπνευματική μας κατάσταση, τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας.

Με αμφίβολα μάλιστα αποτελέσματα αφού οι πληροφορίες που παίρνει ο εγκέφαλος είναι πως πρέπει γρήγορα να μας επιστρέψει στην προηγούμενη ασφαλή και οικεία κατάσταση. Για να μας προστατέψει από τη λιμοκτονία και την “απειλή” της αλλαγής!

Άλλωστε το να προσπαθούμε να γίνουμε όλοι αδύνατοι ή όλοι ίδιοι δεν έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ειδικά μέσα από δίαιτες που δεν λαμβάνουν υπόψη τα μοναδικά χαρακτηριστικά μας και τις ξεχωριστές συνήθειες μας.

Αφού όλοι είμαστε διαφορετικοί και δεν μπορούμε να μπούμε σε διατροφικά καλούπια, τι μπορούμε να κάνουμε όσο αφορά τη διατροφή;

Το κλειδί της επιτυχίας είναι: τρώμε ενσυνείδητα ή αλλιώς mindful eating.

Αποκτούμε επίγνωση του τι τρώμε, πως το τρώμε και γιατί. Οι πληροφορίες αυτές θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για να καταλάβουμε τι είδους σκέψεις κάνουμε και τι συναισθήματα νιώθουμε κάθε φορά που βρισκόμαστε απέναντι π.χ. σ΄ ένα μπωλ παγωτό. Αν αποφασίσουμε να το φάμε όλο, να ξέρουμε τουλάχιστον ποιες ανάγκες και ποιες επιθυμίες εξυπηρετεί αυτή η “παρασπονδία”.

Ωστόσο αν βρούμε άλλους θετικούς τρόπους για να ικανοποιήσουμε αυτές τις ανάγκες και να είμαστε ευτυχείς, τότε δεν θα βλέπουμε καν το μπωλ παγωτού. Ας αποσπάσουμε λοιπόν την προσοχή μας από το δέντρο και ας δούμε το δάσος. Η καλή υγεία, το ευ ζην και η μακροβιότητα μέσα από υγιεινές διατροφικές συνήθειες, σωματική άσκηση και ψυχοπνευματική ισορροπία.

Υιοθετούμε μια διαφορετική νοοτροπία, μαθαίνουμε νέες συνήθειες, εδραιώνουμε την εμπειρία της ενσυνείδητης διατροφής και “επαναπρογραμματίζουμε” τον εγκέφαλο μας.

Αποκτούμε μια διαφορετική στάση και θετικότερα συναισθήματα γι’ αυτό που είμαστε και γι’ αυτό που κάνουμε. Η αγαπητική σχέση με τον εαυτό μας και η συμμαχία με την ίδια μας τη φύση είναι ο μόνος δρόμος για την απώλεια κιλών και τη διατήρηση του σωματικού βάρους.

👉 Με τεχνικές Mindfulness και NLP αλλάζουμε την οπτική μας απέναντι στη διατροφή, αποκτούμε ενσυνειδητότητα, βελτιώνουμε τον εαυτό μας με στόχο το wellbeing και την ευεξία μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *