Blog

Η υπομονή και ο χρόνος διαμορφώνουν την ανθρώπινη δύναμη

Συνηθίζω να λέω στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, να δίνουν χρόνο και να κάνουν υπομονή κατά τη διαχείριση των θεμάτων τους.

Δεν είναι κάτι που το ακούν πρώτη φορά και τέτοιου είδους συμβουλές δεν βοηθούν πάντα στην συναισθηματική τους αποσυμπίεση.

Ωστόσο δεν προτρέπω τους ανθρώπους να υπομένουν καρτερικά προβληματικές καταστάσεις. Ούτε ν’ ανέχονται και ν΄ αφήνουν το χρόνο να περνά. Να παραμένουν στάσιμοι και να κατηγορούν τον εαυτό τους και τους άλλους για τα κακώς κείμενα. Να υπομένουν περιμένοντας ν’ αλλάξει κάτι τυχαία ή με μαγικό τρόπο.

Τα πράγματα είναι δύσκολα πριν γίνουν εύκολα

Όταν προτείνω σε κάποιον να κάνει υπομονή κυριολεκτικά του λέω να δώσει τον απαιτούμενο χρόνο στον εαυτό του για ν’ ανασυνταχθεί, να θωρακιστεί και ν’ ανακάμψει.

Να “δουλέψει” τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του ενώ περιμένει, προς όφελος του. Να επικοινωνεί καλύτερα με το “μέσα” του, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του.

Να επιδεικνύει ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα προκειμένου να εξετάζει επιλογές και δυνατότητες σ’ αυτό που του συμβαίνει.

Να βρίσκει ευκαιρίες που θα τον κινητοποιούν και θα τον ενδυναμώνουν.

Ν’ αντλεί και να αξιοποιεί τις δυνάμεις του για να ξεπερνάει εμπόδια και να βρίσκει λύσεις στους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του.

Τι καταφέρνουμε με υπομονή

Γενικά όταν κάνουμε υπομονή αποκτούμε άλλη οπτική απέναντι στα πράγματα, αποκτούμε μια πιο καθαρή ματιά. Αποκτούμε επίγνωση των πραγματικών διαστάσεων μιας κατάστασης ή ενός γεγονότος.

Και κατανοούμε περισσότερο αφού αφουγκραζόμαστε και συνδεόμαστε διαφορετικά με τον εαυτό μας και τους άλλους. Η υπομονή εμπεριέχει ενσυναίσθηση.

Με υπομονή λειτουργούμε στοχευμένα και πιο συνειδητά για να πετύχουμε αυτά που θέλουμε και προσδοκούμε.

Το αποτέλεσμα είναι ότι δείχνουμε περισσότερη πίστη και εμπιστοσύνη σ’ αυτό που είμαστε και σ’ αυτό που κάνουμε. Αυξάνεται η αυτοπεποίθηση μας, επέρχεται ισορροπία, αρμονία. Νιώθουμε μεγαλύτερη σιγουριά και πατάμε πιο στέρεα στα πόδια μας. Χωρίς βιασύνη και έντονη δυσαρέσκεια.

Και αυτό απαιτεί χρόνο. Αφενός για να ωριμάσουν και να ξεδιαλύνουν οι συνθήκες και αφετέρου να διαχειριστούμε την ψυχο-πνευματική μας κατάσταση. Τότε είμαστε σε θέση να οργανώσουμε τις ενέργειες μας -ψύχραιμα και μεθοδικά- και να τις υλοποιήσουμε για την επίτευξη των στόχων μας.

Πραγματικά αυτοί οι δύο παράγοντες μπορούν ν’ αποτελέσουν πολύτιμους συμμάχους για τις «μάχες» ζωής που καλούμαστε να δώσουμε. Σπουδαία όπλα αυτογνωσίας, αυτοφροντίδας, βελτίωσης εαυτού και αποτελεσματικότητας.

Μια διαφορετική στάση απέναντι στις έννοιες της υπομονής και του χρόνου, μας δίνει την ευκαιρία να κινηθούμε πιο υπεύθυνα, πιο αποφασιστικά και πιο μαχητικά. Και αυτό έρχεται να αλλάξει το νόημα και την ερμηνεία που τους δίναμε μέχρι σήμερα!

” Έχω μαζί μου δύο σπουδαίους πολεμιστές: το χρόνο και την υπομονή” L. Tolstoy


👉
 Η αλλαγή τρόπου σκέψης, στάσης και συμπεριφοράς μπορεί να επιτευχθεί μέσω του coaching (στοχοθέτηση) και του NLP.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *