Blog

Μαθαίνω ν’ αγαπάω και ν’ αγαπιέμαι

Η αγάπη και ο έρωτας αποτελούν σημαντικούς παράγοντες της ευεξίας και της ψυχο-πνευματικής υγείας μας.

Η αγάπη είναι δώρο ζωής

Η ικανότητα του ανθρώπου ν’ αγαπά είναι δώρο ζωής. Είναι ένα δώρο που το άτομο οφείλει να δίνει και να παίρνει αδιάλειπτα προς/από τον εαυτό του και τους άλλους.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη υπαρξιακή επιθυμία από την αγάπη και δεν υπάρχει μεγαλύτερη τυραννία και αγωνία από την προσδοκία για αγάπη.

Η αξόδευτη αγάπη που παραμένει κρυμμένη, λουφαγμένη και καταπιεσμένη αφού δεν διοχετεύεται. Η αγάπη που εκπορεύεται από μοναξιά και αποξένωση και υποκρίνεται συνεχώς.   

Που διαφέρει από την λυτρωτική αγάπη. Εκείνη που υπάρχει μέσα μας και αναμένει για να πλημμυρίσει την καρδιά και την ψυχή. Να μεταμορφώσει, ν’ αλλάξει, να μαλακώσει, να προσφέρει χαρά και ισορροπία.

Η πραγματική ευτυχία αφορά καταρχήν την ικανότητα του ανθρώπου ν’ αγαπά και δευτερευόντως ν’ αγαπιέται. Άλλωστε αυτό μόνο μπορεί να ελέγξει και να καλλιεργήσει, την ικανότητα του ν’ αγαπάει ελεύθερα.

Το ν’ αγαπηθεί είναι άλλο πράγμα. Αφορά τη δυναμική σχέση που αναπτύσσει με τους γύρω του και τις συνθήκες. Και δεν μπορεί πάντα να κάνει κάτι γι’ αυτό.  

Αν ο στόχος λοιπόν είναι να πετύχει κάποιος σταθερές αγαπητικές σχέσεις με τον εαυτό του και τους άλλους χρειάζεται να αναπτύξει δεξιότητες που θα τον βοηθήσουν για να τα καταφέρει. Να βρει τον τρόπο για να μάθει ν’ αγαπά ώριμα, ελεύθερα, ανεμπόδιστα.

Τεχνίτης στην αγάπη και τον έρωτα

Γιατί η αγάπη, ως διαδικασία, είναι τέχνη και μαθαίνεται. Δεν είναι θέμα τύχης και ανεπεξέργαστων σκέψεων και συναισθημάτων!

Ποια είναι τα εφόδια για να πετύχει κάποιος τον στόχο του; Ποια είναι τα εργαλεία που απαιτούνται ώστε ο μαθητευόμενος της αγάπης γίνει τεχνίτης;

• Αφοσίωση.

• Πειθαρχία.

• Συγκέντρωση.

• Υπομονή.

• Ενδιαφέρον και ενθουσιασμός.

Αν λοιπόν θέλεις να είσαι πραγματικός μάστορας και δεξιοτέχνης στην τέχνη της αγάπης θα πρέπει να κοπιάσεις, να προσπαθήσεις και με υπομονή και αφοσίωση να εμβαθύνεις στην αγάπη. Γιατί η πραγματική αγάπη είναι μια διαδικασία που απαιτεί μεθοδικότητα, οργάνωση, δουλειά.

Το παράδοξο είναι πως ενώ οι άνθρωποι διψούν για αγάπη, λίγοι είναι διατεθειμένοι να αφιερώσουν χρόνο και ειλικρινή συναισθήματα στον εαυτό τους και τους γύρω.

Λίγοι είναι εκείνοι που επενδύουν και αφοσιώνονται στον να πετύχουν σχέσεις αγάπης. Φαίνεται να προτιμούν περισσότερο περιστασιακές ή επιφανειακές σχέσεις, υπό το φόβο της απόρριψης, του αγνώστου, της αβεβαιότητας, της αμφιβολίας. Μέσα σε έντονο και πολύπλοκο τρόπο ζωής που δεν αφήνει περιθώρια ν’ αναπτυχθεί αμοιβαιότητα και μοίρασμα.

Η εποχή της γρηγοράδας και της ταχύτητας αποτρέπει τον  άνθρωπο στο να εστιάσει στον άλλο, στον ίδιο του τον εαυτό, να ρισκάρει και να εμβαθύνει στις σχέσεις του. Να υπομένει, να ρισκάρει στην αγάπη και να γνωρίσει τον άλλο στο βάθος του.

Οι άνθρωποι φαίνεται να σπαταλούν πολύ ενέργεια, κόπο και χρήμα σε άλλα αντικείμενα. Η επαγγελματική επιτυχία, η δύναμη, το γόητρο, το χρήμα κ.ά. τους κάνει πιο θελκτικούς, αποδεκτούς, αξιαγάπητους στην αγορά των σχέσεων. Οι ανθρώπινες σχέσεις μοιάζουν να έχουν αγοραστική αξία, χωρίς συναίσθημα.

Η ίδια θέληση και το ίδιο κίνητρο που δίνεται απλόχερα αλλού, δεν δίνεται στην κατάκτηση της «τέχνης της αγάπης». Το αποτέλεσμα είναι πολύ λίγοι τελικά να μπαίνουν στο κόπο να μάθουν ν’ αγαπούν και ν’ αγαπιούνται με πιο ουσιαστικό τρόπο.

Πώς μαθαίνω ν΄ αγαπώ

Πως θ’ αγαπηθώ αν δεν κατανοήσω την έννοια της αγάπης και τι σημαίνει αγαπώ;

∘ Δεν ξεχνάω πως η αγάπη έχει και κανόνες και όρους.

∘ Επιλέγω αν θέλω να ζήσω την αγάπη και σε ποιο βαθμό θέλω να τη βιώσω.

∘ Απαιτείται να εστιάσω στην αληθινή αγάπη της σύμπνοιας και της συνένωσης, αν θέλω να την καλωσορίσω στη ζωή μου.

∘ Καλλιεργώ πρώτα τη σχέση μου με τον εαυτό μου και ύστερα την ικανότητά μου ν’ αγαπάω τους άλλους.

Όταν εστιάζω πρώτα στην ικανότητα μου ν’ αγαπάω και την  προσωπική μου εξέλιξη τότε μπορώ να βρω και άλλους να συμπορευτώ σ’ αυτό ταξίδι.

Σύντροφοι που θα με αγαπήσουν με τρόπο αληθινό και ουσιαστικό ώστε να μοιραστώ μαζί τους αυτή τη σπουδαία εμπειρία συναισθηματικής ολοκλήρωσης.

👉 Με συνεδρίες life coaching και relationship coaching μαθαίνουμε για την αγάπη και τον έρωτα. Kατανοούμε τι σημαίνουν για εμάς και βρίσκουμε πρακτικές εφαρμογές στις σχέσεις μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *