Blog

«Μήνυμα δεν στάλθηκε» – Γιατί;

Κάποιες φορές λέμε κάτι ενώ σκεφτόμαστε και νιώθουμε κάτι διαφορετικό… σαν να επιλέγουμε να μην είμαστε ο εαυτός μας. Και το μήνυμά μας όχι μόνο δεν παραδίδεται στον συνομιλητή μας, αλλά ούτε καν αποστέλλεται.
Τι είναι όμως αυτό που μας οδηγεί στο να μην έχουμε μία καλή επικοινωνία με τους άλλους;

Στο άκουσμα της φράσης «άλλα λέω και άλλα εννοώ» κάποιοι θα σκεφτούν ότι ειπώθηκε από κάποια γυναίκα ή για κάποια γυναίκα. Μια στερεοτυπική αντίληψη που επιβιώνει σε βάθος χρόνου.

Δεν είμαι σίγουρη αν υπάρχουν μελέτες και έρευνες που έχουν καταδείξει τέτοια αιτιώδη σχέση ωστόσο αυτό που γνωρίζω καλά είναι ότι οι άνθρωποι γενικά βιώνουν ένταση και δυσκολία από αυτού του είδους την ασυνέπεια (άλλα σκέφτομαι-άλλα λέω-άλλα εννοώ-άλλα κάνω). Αφετέρου μια τέτοια ασυμφωνία επηρεάζει τις σχέσεις αφού η επικοινωνία των συνομιλητών δεν μπορεί να είναι γόνιμη και να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Η επικοινωνία μας με τους άλλους

Στον τομέα της επικοινωνίας σε προσωπικό, οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον αυτό το φαινόμενο απασχολεί έντονα διότι εύκολα οι διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ συντρόφων, φίλων, γονέων-παιδιών, συναδέλφων μπορούν να γίνουν προβληματικές, συγκρουσιακές, αμήχανες, δύσπιστες!

Για παράδειγμα:

– Δεν σε βλέπω καλά! Τι έχεις;

-Τίποτα!

Και κάπως έτσι, μπαίνουν εμπόδια, «ηχούν τα τύμπανα του πολέμου», οι άνθρωποι διαφωνούν, ματαιώνονται, θυμώνουν, γίνονται επιθετικοί, αποσύρονται, κ.ά.

Κι αν η σχέση που φθείρεται είναι με το άλλο μας μισό;

Σχεδόν πάντα δημιουργείται εκνευρισμός με ένα άτομο που δεν εκφράζει τις επιθυμίες του, δεν λέει άμεσα στον άλλον τι θέλει ή τι αισθάνεται. Από τους πιο καταστρεπτικούς λόγους που μια συζήτηση μπορεί να τερματιστεί αυτόματα ή να οδηγήσει σε διαμάχη. Μπορεί να αποφεύγουμε να εκφράσουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε ή αρνούμαστε να κάνουμε κάτι. Αυτό ενδέχεται να εκνευρίσει τον συνομιλητή μας και να τον κάνει να μη θέλει να συζητήσει μαζί μας.

Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να έχουμε μια καλή επικοινωνία με τους  ανθρώπους στη ζωή μας, γιατί η ποιότητα των σχέσεων μας καθορίζει την ποιότητα της ζωής μας.

Και αν βρεθούμε στην άλλη πλευρά, θα διαπιστώσουμε πως εύκολα φθάνουμε και εμείς οι ίδιοι στα άκρα, όταν το άτομο με το οποίο μιλάμε δεν μας λέει τι θέλει ή τι σκέφτεται. Οι σχέσεις μας με τους άλλους για να είναι υγιείς, πρέπει να χτιστούν με βάση την εμπιστοσύνη, την ασφάλεια και την αυτοπεποίθηση.

Ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν έχουμε καλή επικοινωνία;

Συνήθως ο φόβος, η ανασφάλεια, η ντροπή και η έλλειψη αυτοπεποίθησης ότι αυτά που σκεφτόμαστε, λέμε και νιώθουμε είτε δεν θα γίνουν κατανοητά, είτε θα απορριφθούν, είτε δεν θα γίνουν αποδεκτά και κατ’ επέκταση ούτε εμείς οι ίδιοι.

Μια επικοινωνία που δεν επιτρέπει στους συνομιλητές να είναι ο εαυτός τους και δεν  αποτελεί πρόσφορο έδαφος για να εκφραστούν διαφορετικές απόψεις, αντιλήψεις και κάθε είδους μηνύματα αναδεικνύει τις αδυναμίες και τα τρωτά στοιχεία μιας σχέσης.

Τα διπλά μηνύματα, τα αντιφατικά μηνύματα, τα πολλαπλά μηνύματα, π.χ. «δεν έχω κάτι» ενώ φαίνεται από τις μεταβολές στη φυσιολογία μου ότι «βράζω από θυμό/κοκκινίζω από την ένταση», μπερδεύει τον συνομιλητή και οδηγεί σε αδιέξοδα. Επιπλέον απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να γίνουν κατανοητά τα μηνύματα αν και εφόσον υπάρχει πρόθεση και διάθεση για να διατηρηθεί ένα κλίμα καλής σχέσης, συμπάθειας και συναισθηματικής εγγύτητας.

Ενσυναίσθηση και αυτοπεποίθηση

Τι κάνουμε λοιπόν; Χτίζουμε γέφυρες και γκρεμίζουμε τείχη όταν λέμε με αυτοπεποίθηση και θάρρος αυτό που εννοούμε πραγματικά προκειμένου να γίνουμε κατανοητοί. Δημιουργούμε προϋποθέσεις και συνθήκες που δεν αποτελούν εμπόδια στην επικοινωνία με τους ανθρώπους που μας ενδιαφέρουν και μας αφορούν.

Ένα ξερό «τίποτα» που υπονοεί ωστόσο το «λίγα-αρκετά-πολλά», μας αγχώνει, μας παγιδεύει και μας περιορίζει, μας κατακλύζει με αρνητικά συναισθήματα, αυξάνει την παθητικότητα μας, μας υπονομεύει.

Αυτή η ασαφής συνθήκη προκαλεί σύγχυση και περιπαίζει το αμφιλεγόμενο κλισέ πως πρόκειται για γυναικεία υπόθεση!

Πόσες φορές θαυμάσαμε ανθρώπους για τον τρόπο που εκφράζονται, για τον τρόπο που λειτουργούν, για τις επιτυχίες που έχουν;

Ο καθένας μας μπορεί να γίνει ένας απ’ αυτούς – κι εσύ, γιατί σου αξίζει!

Το κλειδί είναι ο τρόπος που θα χρησιμοποιήσεις το μυαλό σου, τη γλώσσα σου για να έχεις μια άριστη επικοινωνία.

Είναι στο χέρι σου να απογειώσεις τη ζωή σου – να χτίσεις σχέσεις αγάπης και εμπιστοσύνης με τους άλλους, και να αποβάλεις συναισθήματα που έχεις δυσκολία να διαχειριστείς!

👉 Μέσα από τις πρακτικές του coaching διαμορφώνεται μια ολιστική αντίληψη για την απόκτηση και διατήρηση της υγείας, ευεξίας με στόχο τη μακροβιότητα.

👉 Η αλλαγή τρόπου σκέψης, στάσης και συμπεριφοράς μπορεί να επιτευχθεί μέσω του coaching (στοχοθέτηση) και τη συμβουλευτική.

Όλα τα μονοπάτια οδηγούν στον ίδιο στόχο:

Να εκφράσουμε στους άλλους αυτό που είμαστε.

Pablo neruda

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *