Blog

Εσύ έχεις win-win νοοτροπία;

Το coaching αποτελεί μια δημιουργική διαδικασία που ερεθίζει τη σκέψη των ανθρώπων και τους εμπνέει για να μεγιστοποιήσουν τις προσωπικές και επαγγελματικές τους δυνατότητες. Τους βοηθά ώστε να αναπτύξουν και να εξελίξουν τις ικανότητες και τη δυναμική τους.

Μέσα από τεχνικές και εργαλεία ο coachee / συμβουλευόμενος θέτει ρεαλιστικούς στόχους για την προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική και επαγγελματική του ζωή και επικεντρώνεται στα εφόδια και τα μέσα για να τους πετύχει και να έχει τα αποτελέσματα που επιθυμεί.

Μια είδους win-win διαπραγμάτευση με τον εαυτό μας και τις προκλήσεις της ζωής!

Οι συνεδρίες του coaching μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε εξατομικευμένα είτε ομαδικά σε groups ώστε επί πρόσθετα τα άτομα να απολαμβάνουν τα οφέλη της ομάδας. Κάποιοι μάλιστα συνδυάζουν και τους δύο τρόπους coaching.

Στον πυρήνα του το coaching δεν περιέχει εξάρτηση και είναι χρονικά προσδιορισμένο. Αυτό σημαίνει πως αντίθετα από άλλες ψυχο-θεραπευτικές παρεμβάσεις, το άτομο υποκινείται να μαθαίνει. O coachee εκπαιδεύεται για περιορισμένο χρονικό διάστημα ώστε να επιλύει μόνος του τα προβλήματά του και να μπορεί να προσανατολίζει θετικά τη ζωή του στο μέλλον.

Η ιδέα της coaching community έχει ως αφετηρία τις ομάδες και βασικό κίνητρο για τη δημιουργία της, την ανθρώπινη ανάγκη του ανήκειν και σχετίζεσθαι. Την ανάγκη να ανήκουμε σε ομάδες. Και συγκεκριμένα σε ομάδες που μοιράζονται την κουλτούρα και τις αρχές του coaching για ευοίωνο και ευτυχισμένο μέλλον.

Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί -στο γραφείο μου- groups που συμμετέχουν σε σεμινάρια, σε ομαδικές συνεδρίες και αυτό που με χαρά διαπιστώνω είναι πως έχουν δημιουργηθεί υπέροχες φιλίες, σχέσεις ζωής, συναισθηματικά δεσίματα.

Ανθρώπινες σχέσεις που λειτουργούν και έξω από τις συνεδρίες και έχουν μετασχηματιστεί σε κοινωνικούς δεσμούς με ισχυρές βάσεις. Γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν μοιραστεί αγωνίες, ανησυχίες, προβληματισμούς, αλήθειες, έχουν εκφραστεί ελεύθερα, έχουν εκμυστηρευτεί τους φόβους και τα άγχη τους με απελευθερωτικό τρόπο.

Τα άτομα των ομάδων, χωρίς να χάνουν την ατομικότητα και διαφορετικότητα τους, λειτουργούν θετικά υπέρ της ομάδας αφού συμπληρωματικά αλλά και συνεργατικά και αλληλέγγυα απολαμβάνουν τα οφέλη της coaching εμπειρίας.

Οι στόχοι ζωής μπορεί να είναι πολλοί και διαφορετικοί για τα μέλη της ομάδας, ωστόσο η επιθυμία είναι κοινή. Να διανύσουν στρατηγικά και δημιουργικά την πορεία που θα τους φέρει στο επιθυμητό τους αποτέλεσμα.

Με θετικότητα, προσήλωση και δράση τα μέλη της ομάδας κινούνται αξιοποιώντας τη στοχοθεσία για να προσανατολιστούν σε λύσεις, σε δυνατότητες και σε πράξεις.

Τι κατακτούν οι άνθρωποι μέσα από το coaching;

Μια ποιοτικότερη και πιο ουσιαστική ζωή.

Αλλαγές στον τρόπο σκέψης, συναισθήματος και συμπεριφοράς, ένα σετ ικανοτήτων και δεξιοτήτων  που βελτιώνει το παρόν τους και βάζει τις βάσεις για το καλύτερο και ευτυχέστερο μέλλον τους.

Στο τέλος της συνεργασίας, έχοντας δει πλέον τ’ αποτελέσματα -που στην αρχή προσδοκούσαν- συνδεδεμένα με τα θέλω και τις ανάγκες τους, συνειδητοποιούν ότι «δουλεύει». Και φανερά αναγνωρίζουν τις ατομικές υψηλές αποδόσεις και επιδόσεις αλλά και την πρόοδο της ομάδας συνολικά αφού τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα.

Για όσο διαρκεί λοιπόν η σχέση τους μέσα στις ομάδες, δύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που τους διακρίνει:

  • Ισχυρός συναισθηματικός δεσμός. Ο κάθε ένας ενδιαφέρεται και νοιάζεται για την ευημερία και την πρόοδο του άλλου.
  • Συνεχές ενδιαφέρον, οικειότητα και αφοσίωση που εκφράζεται μέσα από τις συχνές συναντήσεις.

Όπως έχει ήδη ειπωθεί, η coaching συνεργασία έχει βραχυπρόθεσμο πλαίσιο και οι ομάδες -κάποια στιγμή- τερματίζουν την εργασία τους. Μοιραία οι άνθρωποι παύουν να συναντιούνται τακτικά.

Και αυτό είναι ένα κομβικό σημείο.

Γιατί δεν πρέπει να σταματήσει η υπέροχη δουλειά και η επικοινωνία που έχει επιτύχει το κάθε άτομο με τον εαυτό του και τους γύρω του. Μια εξαιρετική προσπάθεια που οφείλει να μεταλαμπαδεύσει και σε άλλα μέλη της κοινωνίας στην οποία ζει και δραστηριοποιείται.

Ο κάθε ένας από εμάς δεν λειτουργεί ανεξάρτητα από την κοινωνία αλλά αποτελεί μέρος της. Και όσο βελτιώνεται ο κάθε ένας από εμάς και θωρακίζεται με υψηλές αξίες, όσο εσωτερικεύει το πάθος για δράση και το know-how της αποτελεσματικότητας, τόσο περισσότερο υιοθετεί μια θετικότερη στάση ζωής και «καθαρή» ματιά.

Άλλωστε είναι νομοτελειακό πως στη φύση επιβιώνει ο πιο δυνατός-ο πιο προσαρμοστικός. Αν θέλουμε να επιβιώσουμε με ποιοτικό τρόπο και να συνυπάρχουμε αρμονικά και ισορροπημένα, κινούμαστε μπροστά όλοι μαζί πνευματικά δυναμωμένοι για εξέλιξη και ανάπτυξη!

Αυτό είναι το coaching που κάνω στην πράξη και σας προσκαλώ να συμμετέχετε στην coaching κοινότητα μας που επιμορφώνεται, ταξιδεύει, απολαμβάνει τη ζωή, φροντίζει, αναστοχάζεται και αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα των ανθρώπων.

Με ενεργητικότητα και ενθουσιασμό εφαρμόζουμε win-win (κερδίζω-κερδίζεις) νοοτροπία για μια καλύτερη ζωή!    

Μάθε πως θα ενσωματωθείς και θα συνδεθείς με άλλους ανθρώπους που μοιράζονται τις ίδιες επιθυμίες και ανάγκες για ποιοτικότερη προσωπική ζωή και κοινωνική ευημερία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *