Blog

Τίτλοι τέλους: πώς να αναγνωρίσεις τα σημάδια

Τι θα μάθεις στα επόμενα 5 λεπτά:

~ Να αναγνωρίζεις τα σημάδια που προμηνύουν  το τέλος μιας σχέσης. 

~ Να επιλύεις το δίλημμα του χωρισμού.

~ Να εντοπίζεις τι σε εμποδίζει από το να χωρίσεις. 

«Αγαπάω πολύ τον σύντροφό μου, αλλά τον τελευταίο καιρό συνειδητοποιώ ότι τα πράγματα ανάμεσά μας δεν είναι όπως ήταν. Νιώθω πολύ περίεργα μέσα μου και δεν είμαι σίγουρη για το ποια απόφαση πρέπει να πάρω… 

Να χωρίσω ή να συνεχίσω να προσπαθώ για μια σχέση της οποίας το μέλλον μου φαίνεται δυσοίωνο;»

Ένα δίλημμα που σίγουρα έχει απασχολήσει πολλούς από εμάς… Ο χωρισμός είναι αναμφίβολα μια επώδυνη διαδικασία, που οι περισσότεροι έχουμε βιώσει. Σίγουρα το τέλος ενός κεφαλαίου στη ζωή μας είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση για αυτό και πολλές φορές επιλέγουμε να μείνουμε σε μια σχέση ακόμα και αν αυτή δεν μας γεμίζει… Όμως, το να «παλεύουμε» για πολύ καιρό να συντηρήσουμε μια κακή σχέση μπορεί να αποβεί επιβλαβές και για τους δυο αφού είναι μια κατάσταση που μας φθείρει. 

Υπάρχουν όμως σημάδια που προμηνύουν ότι ο χωρισμός μου χτυπά την πόρτα; Φυσικά! Ας δούμε μαζί κάποια από αυτά: 

1. Δεν ανυπομονείς να τον δεις. Μάλιστα, πολλές φορές προτιμάς να βγεις με τους φίλους σου και όχι με τον σύντροφό σου. Δεν υπάρχει, δηλαδή, ο ίδιος ενθουσιασμός να περάσετε χρόνο μαζί όπως ήταν στην αρχή της σχέσης. 

2. Δεν υπάρχει επικοινωνία. Τόσο η συχνότητα όσο και το περιεχόμενο των συζητήσεων παίζουν καθοριστικό ρόλο για την ποιότητα της σχέσης σας. Αν «χαθεί» η επικοινωνία, αργά ή γρήγορα θα «χαθεί» και η σχέση. 

3. Οι τσακωμοί έχουν γίνει ρουτίνα. Οι διαφωνίες μέσα σε μια σχέση είναι φυσιολογικό να υπάρχουν, αλλά με μέτρο. Όταν οι κακές στιγμές γίνονται καθημερινότητα, ο χωρισμός είναι (συνήθως) η μόνη λύση. 

4. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη αποτελεί τον θεμέλιο λίθο μιας σχέσης. Χωρίς αυτήν, αναγκάζεσαι να ζεις σε μια κατάσταση άγχους, κατακλυσμένος από αμφιβολίες. Επομένως, αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, είναι βέβαιο ότι η σχέση δεν θα αντέξει στο χρόνο. 

5. Δεν έχετε κοινά μελλοντικά σχέδια. Με το πέρασμα του χρόνου συνειδητοποιείς ότι δεν υπάρχει κοινή κατεύθυνση. Τι εννοώ; Εσύ ονειρεύεσαι μια οικογένεια και ο σύντροφός σου δεν έχει πρόθεση να πάει την σχέση στο επόμενο βήμα. Όταν, λοιπόν, ο καθένας έχει διαφορετικές επιθυμίες, το κοινό μέλλον της σχέσης γίνεται «άπιαστος στόχος».

Είναι πολύ σημαντικό να μάθεις να καταλαβαίνεις αν κάποια άτομα δεν  πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται κοντά σου. Βέβαια προτού βάλεις την τελεία, καλό θα ήταν να είσαι σίγουρη για την απόφασή σου. 

Οι παρακάτω ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τι θέλεις πραγματικά. Ρώτα λοιπόν τον εαυτό σου:

 1. Γιατί θέλω να χωρίσω;
 2. Τι με κρατάει σε αυτή την σχέση;
 3. Θέλω πραγματικά να χωρίσω ή επηρεάζομαι συναισθηματικά από κάτι άλλο;
 4. Πώς αισθάνομαι απέναντι στον σύντροφό μου;
 5. Είμαι ευτυχισμένη;
 6. Έχω «δυνάμεις» να προσπαθήσω περισσότερο για αυτή την σχέση;
 7. Υπάρχει μέλλον ανάμεσά μας;
 8. Έχουμε κοινούς στόχους;
 9. Τι μου προσφέρει ο σύντροφός μου; 
 10. Με βοηθάει να γίνω η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου (ή μήπως με εμποδίζει);
 11. Πώς θα συμβούλευα ένα κοντινό μου πρόσωπο που βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με μένα;
 12. Θα είναι καλύτερη η ζωή μου μετά τον χωρισμό;

«Μα δεν μπορώ να το κάνω»

Μερικές φορές είσαι σίγουρη. Δεν χρειάζεται καν να κάνεις αυτές τις ερωτήσεις μέσα σου. Ξέρεις ότι πρέπει να χωρίσεις, κάτι όμως σε κρατάει πίσω. Πρέπει να βρεις αυτό το «κάτι» για να μπορέσεις να προχωρήσεις μπροστά.

 Γιατί είναι τόσο δύσκολο να φύγεις από μια κατάσταση που δεν σε γεμίζει;

1. Νοσταλγία. Εστιάζεις μόνο στις καλές σας στιγμές παραλείποντας τις κακές. Νοσταλγείς το πόσο ωραίες αναμνήσεις έχετε δημιουργήσει και εθελοτυφλείς προς την τοξικότητα και τα αρνητικά στοιχεία της σχέσης. Μήπως να σκεφτείς τα πράγματα πιο αντικειμενικά;

2. Μοναξιά. Ο φόβος της μοναξιάς σε εμποδίζει να πάρεις την απόφαση να φύγεις από μια κακή σχέση. Πιστεύεις ότι δεν θα βρεις κάποιον καλύτερο και «βολεύεσαι» με μια κατάσταση που δεν σε ευχαριστεί. Σκέψου, όμως, πως κάθε τέλος είναι μια νέα αρχή για κάτι καλύτερο.

3. Τύψεις. Σκέφτεσαι περισσότερο το πώς θα νιώσει ο σύντροφός σου όταν τον χωρίσεις, παρά το πώς νιώθεις εσύ μέσα στην σχέση. Φοβάσαι μήπως τον πληγώσεις και «εγκλωβίζεις» τον εαυτό σου μέσα σε μια σχέση που πλέον δεν επιθυμείς. Γίνε, όμως ειλικρινής. Πάρε την απόφαση και να είσαι σίγουρη ότι θα κάνει καλό και στους δυο σας.

4. Τα «πρέπει». Θέλεις να χωρίσεις αλλά σκέφτεσαι την άποψη του κοινωνικού σου περίγυρου. Αντί να εστιάζεις στην δική σου ευτυχία αναλώνεσαι στο τι θα πουν οι άλλοι για τον χωρισμό σου. Η ζωή όμως είναι δική σου και μόνο εσύ την ορίζεις. Κάνε λοιπόν το καλύτερο για σένα χωρίς να σε νοιάζει η γνώμη των άλλων.

Κανείς δεν είπε ότι ο χωρισμός είναι μια ευχάριστη διαδικασία. Αποτελεί μια ιδιαίτερα  δύσκολη απόφαση που μπορεί όμως να αποβεί λυτρωτική. 

Μέσω του coaching και της συμβουλευτικής θα επιλύσεις το δίλημμα του αν πρέπει να χωρίσεις ή όχι και θα βοηθήσεις τον εαυτό σου να πάρει την σωστή απόφαση.
Κάνε το πρώτο βήμα και θα κάνουμε μαζί τα επόμενα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *