«Σχολές» γονέων και συμβουλευτική

«Είναι εύκολο να γίνεις γονιός, αλλά είναι δύσκολο να είσαι γονιός», Busch W.
Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας δεν είναι πάντα μια εύκολη υπόθεση.

Κάνουμε όνειρα και σκέψεις για το τι είδους γονιός θέλουμε να είμαστε, τι να κάνουμε ή τι να αποφεύγουμε.

Έρχεται όμως η πραγματικότητα και η έντονη καθημερινότητα για να δείξει πως άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη.

Επιπλέον, διαπιστώνουμε πως εκείνες οι σκέψεις ότι θα γίνουμε διαφορετικοί από τους δικούς μας γονείς και θα αλλάξουμε τρόπους και συνήθειες, πάνε περίπατο. Φανερώνονται συχνά πρακτικές και τρόποι των γονιών μας που υιοθετήσαμε συνειδητά ή ασυνείδητα και αναπαράγουμε στην διαπαιδαγώγηση των δικών μας παιδιών. Αναρωτιόμαστε γιατί συμβαίνει.

Ένα είναι το μόνο σίγουρο. Δεν υπάρχει συνταγή για τον τέλειο γονιό, το τέλειο παιδί, την τέλεια σχέση.

Αυτό που χρειάζεται είναι οι γονείς να εκπαιδευτούν. Να ευαισθητοποιηθούν, να μάθουν, να εξελιχθούν, να βοηθηθούν προκειμένου να χτίσουν το παρόν και το μέλλον της σχέσης με τα παιδιά τους, έχοντας κατά νου τις επιπτώσεις της σχέσης αυτής στη περαιτέρω ζωή και των δύο μερών.

Υπάρχει κάποιου είδους συνταγή για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας;

Βασικές αρχές, τεχνικές και τρόποι για να αναπτύξουμε μια ποιοτική σχέση αγάπης και αρμονίας με τα παιδιά μας;

Η απάντηση είναι θετική.

Ωστόσο πρόκειται για μια συνταγή που λαμβάνει υπόψη τα μοναδικά και ξεχωριστά στοιχεία των μοναδικών και ξεχωριστών ανθρώπων και σχέσεων.

Σε κάθε συνταγή είναι σημαντικό να γνωρίζουμε εξαρχής τι θέλουμε να φτιάξουμε. Τι θέλουμε να πετύχουμε. Από κοινού, γονείς και παιδιά.

Ποια υλικά θα χρησιμοποιήσουμε, τι διαθέτουμε, τι θα πρέπει να αποκτήσουμε.

Τι άλλο επιθυμούμε να προσθέσουμε σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας. Που ωστόσο δεν θα επηρεάσει, δεν θα κλονίσει και δεν θα αποβεί καταστροφικό για το τελικό αποτέλεσμα.

Και πολύ βασικό στάδιο, η εκτέλεση. Με ποιον τρόπο, πως θα κινηθούμε και πότε. Μια σειρά ενεργειών και βημάτων για να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε για να πετύχουμε το στόχο μας. Μέσα σε μια καθημερινότητα και πραγματικότητα που συνεχώς αλλάζει και δοκιμάζει τις αντοχές και τα όρια μας.

Μια αρμονική συνταγή ή καλύτερα μια διαδικασία εκπαίδευσης και ενημέρωσης των γονέων που θα ικανοποιεί τόσο εκείνους όσο και τα παιδιά.

Το αποτέλεσμα της θα είναι προϊόν βαθιάς αγάπης, επικοινωνίας, φροντίδας, συνεργασίας, εμπιστοσύνης και σεβασμού.