Blog

Έχεις τα εφόδια για το ταξίδι της ζωής σου;

Όταν δεν ξέρεις που πας, όλοι οι δρόμοι σε οδηγούν εκεί.

Lewis Carroll, “Alice’s Adventures in Wonderland”

Το ταξίδι της ζωής θέλει τον coach του!

Μιλώντας για στόχους, είναι σημαντικό καταρχάς να ξέρουμε τι θέλουμε να καταφέρουμε. Τι είναι αυτό που θέλουμε να πετύχουμε σε διάφορους τομείς της ζωής μας.

Τα κίνητρά μας

Είναι εξίσου σημαντικό να ανακαλύπτουμε τα κίνητρα μας. Το γιατί θέλουμε να πετύχουμε σε κάτι. Και όσο πιο ισχυρό είναι το κίνητρο, τόσο πιο ελκυστικός είναι ο στόχος μας. Νιώθουμε ζωντάνια, μας κρατάει σε εγρήγορση, μας κινητοποιεί και δίνει νόημα και σκοπό στον προορισμό μας.

Ωστόσο τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζουμε δυσκολίες για να εντοπίσουμε το σωστό δρόμο και τις στρατηγικές που πρέπει να εφαρμόσουμε για να πραγματοποιηθεί το ταξίδι προς τον στόχο αυτό. Το ασφαλέστερο, το πιο πετυχημένο, το πιο όμορφο.

Το ταξίδι προς τους στόχους μας

Το πρόβλημα ξεκινά ήδη από την αρχή γιατί «χανόμαστε» στην αφετηρία, την εκκίνηση ή/και δεν ξέρουμε καν τα εφόδια που διαθέτουμε για να οργανώσουμε, να μεθοδεύσουμε τα βήματα υλοποίησης για να ολοκληρώσουμε με επιτυχία το ταξίδι αυτό.

Ας φανταστούμε το GPS που χρησιμοποιούμε στο αυτοκίνητο μας. Μας ζητάει πληροφορίες και εμείς δηλώνουμε απλά πως ξεκινάμε από Αθήνα και πως θέλουμε να πάμε στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνοι!

Αλλά…είναι αρκετό;

Γιατί θέλουμε να πάμε;

Έχουμε πράγματα μαζί μας για να μη μας λείψει κάτι και μας χαλάσει το ταξίδι;

Έχουμε βενζίνη για να φτάσουμε;

Απαραίτητα χρήματα για τα διόδια;

Πότε θα ξεκινήσουμε και πότε θέλουμε να φτάσουμε;

Είμαστε ξεκούραστοι για να οδηγήσουμε;

Πού θα μείνουμε;

Οκ συμφωνώ, πολλές ερωτήσεις που ζητάνε απαντήσεις και πιθανόν χάνεται η μαγεία και η ανεμελιά. Ωστόσο ένα, δύο, τρία «χαλαρά» ταξίδια και αυξάνονται οι πιθανότητες της πανωλεθρίας!  

Πόσο πιο εύκολα θα ήταν όλα αν αυτό το ταξίδι μπορούσαμε να το μοιραστούμε με κάποιον άλλο που έχει την εμπειρία του ταξιδευτή;

Αν μπορούσαμε να εκπαιδευτούμε στο «ταξιδεύειν» για να το επαναλαμβάνουμε μόνοι μας από εδώ και πέρα;

Με ρωτούν οι άνθρωποι για το τι είναι coaching και γιατί είναι απαραίτητο να απευθυνόμαστε σε επαγγελματίες και ειδικούς προκειμένου να βοηθηθούμε.

Και η απάντηση είναι σταθερά ίδια:

Γιατί είναι καλύτερο να μοιραζόμαστε τις δυσκολίες και τους προβληματισμούς για διάφορα θέματα της προσωπικής, οικογενειακής και επαγγελματικής μας ζωής. Αυτό δεν το πετυχαίνουμε πάντα με τους οικείους μας καθότι δεν είναι πάντα αμερόληπτοι ή και εμείς δεν εκμυστηρευόμαστε ελεύθερα ό,τι σκεφτόμαστε και νιώθουμε.

Γιατί μέσα από το coaching εντοπίζουμε με ακρίβεια τι θέλουμε, δημιουργούμε επιλογές, βρίσκουμε λύσεις για να πετύχουμε τους στόχους μας-να φτάσουμε στους προορισμούς μας.

Γιατί είναι προτιμότερο να βρίσκουμε μαζί τους αποτελεσματικότερους τρόπους που οδηγούν στην επιτυχία του στόχου μας. Είναι πιο άμεσο, γρήγορο, οικονομικότερο, λιγότερο ψυχοφθόρο.

Γιατί σε αυτό το σπουδαίο ταξίδι το κάθε άτομο αποκαλύπτει τον πολύτιμο εαυτό του και ο coach συνδράμει με όπλα του την εμπειρία, την εκπαίδευση, τις επιστημονικές του γνώσεις, την καθαρή ματιά του προς αυτή την κατεύθυνση.

Ας σκεφτούμε ως παράδειγμα τον αθλητισμό… το coaching με τον αθλητισμό είναι απόλυτα συνυφασμένα. Ο αθλητής χρειάζεται τον προπονητή του για να τον οδηγήσει στην επιτυχία, να τον στηρίξει στην αποτυχία και να τον ενθαρρύνει και να τον ενδυναμώνει με κάθε τρόπο στην πορεία πριν τους μεγάλους αγώνες.

Παρόμοια και στον στίβο της ζωής, οι καθημερινοί άνθρωποι χρειάζονται ειδικούς για να τους συμβουλεύονται μέσα στην πολυπλοκότητα και την φρενήρη πραγματικότητα τους.

Και είναι και εκείνοι οι αθλητές που προπονούνται καθημερινά και σκληρά χωρίς να υπάρχει κάποιος στόχος, κάποιος συγκεκριμένος αγώνας μπροστά τους, κάποιο πλάνο, κάποια στρατηγική. Πρόκειται a priori για μια προσπάθεια που δεν οδηγεί κάπου.

Είναι καλός ο αθλητισμός αν πρόκειται για χόμπι και δεν αναμένονται σπουδαία αποτελέσματα. Όταν πρόκειται όμως για αθλητισμό υψηλών απαιτήσεων που διεκδικεί νίκες χρειάζονται ομάδες υποστήριξης.

Ας αναρωτηθούμε: θέλουμε να είμαστε ερασιτέχνες αθλητές ή πρωταθλητές μεγάλων επιδόσεων και αποδόσεων στους καθημερινούς μας αγώνες;

Ο πρωταθλητισμός και οι μεγάλες νίκες απαιτούν σκληρή δουλειά, επιμονή και δίψα για την νίκη. Και την νίκη την απολαμβάνουν ομαδικά τόσο ο πρωταθλητής όσο και ο προπονητής ωστόσο το χειροκρότημα και το βάθρο είναι μόνο για έναν!

Το Life /Personal coaching (Συμβουλευτική ζωής) στοχεύει στην αλλαγή τρόπου σκέψης, στάσης και συμπεριφοράς του ατόμου απέναντι σε κάθε ανησυχία και πρόβλημα που του δημιουργεί στρες και τον βραχυκυκλώνει ψυχο-πνευματικά. Στο πρόβλημα εκείνο που φαντάζει ότι δεν έχει λύση, μοιάζει δύσκολο ή αδιέξοδο και επιφέρει πλήθος ψυχοσωματικών συμπτωμάτων.

Κάθε πρόβλημα λειτουργεί ως εμπόδιο που μας προκαλεί να το υπερπηδήσουμε με διαφορετικούς συλλογισμούς και ενέργειες για να τα καταφέρουμε.

Μας προσκαλεί να αντιδράσουμε με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που ήδη γνωρίζουμε. Μας ιντριγκάρει για να αναμετρηθούμε με τον εαυτό μας και τις δυνάμεις μας.

Να αναζητήσουμε εναλλακτικές και ένα νέο τρόπο θεώρησης και αντιμετώπισης που μας βγάζει από τη ζώνη ασφαλείας μας.

Αυτό είναι το coaching που μας αφορά. Το αυθεντικό, επιστημονικό coaching που εκπαιδεύει τους ανθρώπους με τα επιστημονικά εργαλεία και τις πρακτικές του σε μια νέα προσέγγιση απέναντι στα πράγματα.

Το coaching που διαμορφώνει ένα υπέροχο παρόν στις ζωές των ανθρώπων και οπλίζει με μια θετική στάση ζωής απέναντι στα πράγματα που συμβαίνουν και θα συμβούν.

Άλλωστε ο μεγαλύτερος φόβος των ανθρώπων είναι το μέλλον, το άγνωστο, το αβέβαιο. Η αντίληψη πως δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τι θα συμβεί μελλοντικά.

Πράγματι δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε ότι συμβαίνει, ούτε τους άλλους και βέβαια δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί στο μέλλον. Αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε είναι ο ίδιος μας ο εαυτός και η αντίδραση μας απέναντι στα γεγονότα, η προετοιμασία του εαυτού μας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.

Ως άλλοι πρωταθλητές στον στίβο της ζωής, δημιουργούμε προϋποθέσεις κατά το παρόν μας, φροντίζουμε τον εαυτό μας και τις συνθήκες ζωής μας και προετοιμαζόμαστε για τους «αγώνες» που συμμετέχουμε ή είναι μπροστά μας. Διεκδικούμε μετάλλια και νίκες που ακόμα και αν δεν έρθουν εμείς θα είμαστε ικανοποιημένοι γιατί δώσαμε τις μάχες μας.

Είναι γνωστή η ρήση άλλωστε…

“Χαμένη μάχη είναι αυτή που δεν δόθηκε ποτέ”

Εν κατακλείδι, το ταξίδι  και η εμπειρία του coaching που διαμορφώνει καλά προετοιμασμένους ταξιδευτές, φαντάζει πιο όμορφο αφού το να ξέρουμε που θέλουμε να πάμε, ανοίγει τους δρόμους για την ποιοτικότερη και ευτυχέστερη ζωή που θέλουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *